In een artikel op gezondheidsnet staat dat na het bestuderen van 12 studies, er uit 6 studies blijkt dat huilbaby’s een stuk minder huilen na het gebruik van probiotica.
Voor ik verder ga zal ik eerst een uitleg geven waarvoor probiotica dient en wat de gevolgen hiervan zijn.
In (met name) de dikke darm van de mens leven een boel bacteriën. Bij een volwassene is/behoort dit ongeveer 1 tot 1,5 kg te zijn. Qua aantallen komt dit erop neer dat er 10x zoveel bacteriën in je darm wonen dan dat de mens aan cellen in zijn hele lichaam heeft.
Deze bacteriën in je darm noemt men darmflora. Je darmflora is erg belangrijk voor je algehele functioneren. Darmflora is verantwoordelijk voor ongeveer 70% van je afweer. Tevens helpt je darmflora bij de vertering van je voedsel. Het voedt zich aan stoffen die wij niet, of moeizaam kunnen verteren en zet deze stoffen om tot bestanddelen wat ons lichaam wel op kan nemen en waar ons lichaam zich mee kan voeden.
De darmflora ontwikkeld zich in de eerste vijf tot zes levensjaren van de mens. Het is per persoon net zo verschillend als iemand zijn vingerafdruk. De ene persoon heeft wat meer van de ene kolonie en de andere persoon heeft wat meer van de andere kolonie, echter lijkt het wel dat iedereen (die gezond is) in grote lijnen dezelfde kolonies bezit.
Als een baby nog in de buik zit heeft deze nog geen darmflora. Dat krijg de baby deels van de moeder wanneer die het geboortekanaal passeert. Verder helpt huidcontact en borstvoeding mee om de darmflora verder te ontwikkelen. Uit recent onderzoek is gebleken dat moedermelk niet steriel is, maar ook melkzuurbacteriën bevat. Daarnaast bevat moedermelk ongeveer 3-16 gram per liter galacto-oligosachariden (ter vergelijking: koemelk bevat ongeveer 0.03-0.06 gram per liter). Dit zijn vezels die de groei en activiteit van bepaalde bacteriën bevorderen.
Wanneer de darmflora bij pasgeboren baby’tjes bekeken werd, bleek dat bij (aanstaande) huilbaby’s de darmflora er anders uitzag dan bij ‘gezonde’ baby’s.
Op onderstaand plaatje kan je zien dat er bij huilbaby’s meer proteobacteriën gevonden werden dan bij andere baby’s. Men denkt dat Proteobacteriën ontstekingsbevorderend zijn en dus voor buik- en andere pijnen kan zorgen, vandaar het vele huilen.
Bij het onderzoek van gezondheidsnet werd probiotica aan de borstvoedende moeder of kind gegeven, wat veelal een gunstig effect had op het huilgedrag van de baby.
Er moet nog onderzocht worden of probiotica wellicht een preventieve werking kan hebben m.b.t. het ontstaan van een huilbaby.
Bij gezonde personen blijkt de darmflora behoorlijk stabiel te zijn. Bij afwisselend en gezond eten heeft één maaltijd, of een korte periode anders eten, weinig effect op de darmflora. Probiotica lijkt bij gezonde mensen kleine, maar specifieke effecten te hebben.
Het enige wat, op korte termijn, een behoorlijke impact op de je darmflora heeft is antibiotica, echter is dit wel in negatieve zin.
Op onderstaande afbeelding is te zien welke aandoeningen tot nu toe in relatie zijn gebracht door de wetenschap met een verstoring van de darmflora. Daar staan ziektebeelden op die redelijk logisch lijken zoals; IBS (prikkelbaar darmsyndroom) en colitis ulcerosa, beelden die iets minder logisch lijken; coeliaki (overgevoeligheid voor gluten), tot beelden die in eerste instantie heel onlogisch klinken; MS, Parkinson, Alzheimer, autisme en kanker.
Als je dan nagaat wat voor uiteenlopende ziektebeelden te maken hebben met je darmflora, ga je ook anders aankijken tegen het feit dat er vaak zo makkelijk overgegaan wordt op het geven van antibiotica.
Tegenwoordig wordt, naar aanleiding van de kennis die nu bekend is, op kleine schaal poeptransplantaties uitgevoerd. Ze transplanteren dan de darmflora van een gezond persoon bij iemand in met een bepaalde aandoening. Bij mensen met clostridium difficile infectie heeft dit tot wonderbaarlijke genezingen geleidt. Bij muizen is dit ook al gedaan, wat bij muizen met autistisch gedrag en muizen met obesitas tot erg spectaculaire resultaten heeft geleid.
Het grappige is dat poeptransplantaties ongeveer 1000 jaar geleden ook al werd uitgevoerd in de Chinese geneeswijzen. Tegenwoordig wordt de Chinese geneeswijze gezien als ‘alternatieve geneeswijze’ en door de meeste artsen daarom niet voor 100% aangezien. Echter is er binnenkort een symposium voor artsen die over dit onderwerp gaat. Laten we hopen dat dit wijdverspreid gaat worden onder de artsen, zodat hun visie iets ‘alternatiever’ gaat worden. Minder denken;‘wat is er mis met dit lichaam’, maar meer ‘wat mist dit lichaam’.
Er zijn meerdere manieren waarop je zelf je darmflora kan beïnvloeden. Voeding heeft op korte termijn geen enorme effecten op de darmflora, maar op lange termijn heeft dit zeer zeker een effect. Eet daarom veel groentes, fruit, vette vis, noten en zaden. Eet een paar keer per week een gezond stukje vlees en vermijd tarweproducten en melk zo veel mogelijk.
Nog iets om je aan het denken te zetten; Om ervoor te zorgen dat eten niet zo snel bederft zijn we vroeger begonnen met het eten te zouten. Tegenwoordig wordt zout nog steeds gebruikt en hebben we daar suiker en conserveringsmiddelen bij gekregen. Het bederven van eten gebeurd door bacteriën. Als onze conserveringsmiddelen ervoor zorgen dat externe bacteriën op ‘afstand’ gehouden worden, wat zou dit doen met onze interne bacteriën??
In mijn visie is osteopathie ook bezig met het verbeteren van de darmflora. Doordat een osteopaat de viscerale (organen) spanning en mobiliteit verbetert, zal dit de leefomgeving van de darmflora ook verbeteren, waardoor de symbiose van darmflora en het menselijk lichaam kan zorgen voor genezing.
Indien u nog wat meer informatie wil, bekijk dan deze presentatie van Willem de Vos over darmflora