Wat is/doet een fysiotherapeut?Fysiotherapie is een redelijk ingeburgerde therapievorm. De fysiotherapeut wordt gezien als de specialist van het houding- en beweegapparaat. Fysiotherapie heeft zeer veel specialisaties in zich, in dit stuk beperk ik me tot de algemene fysiotherapie. Een fysiotherapeut kijkt bij een onderzoek van de patiënt naar de statiek (hoe staat iemand) en onderzoekt meestal lokaal (daar waar iemand last heeft) de spieren en gewrichten. Aan de hand van het onderzoek wordt een behandelplan opgesteld wat kan bestaan uit; mobiliseren (soepeler maken van een gewricht), massage (soepeler maken van de spieren), training (sterker maken van de spieren), of door fysiotechnische applicaties (ultrageluid, shockwave, of TENS.). Wanneer kiest u voor fysiotherapie en wanneer voor osteopathie?Fysiotherapie is vaak erg geschikt voor acute klachten aan het bewegingsapparaat, dus bij sportblessures, verstuikingen, spierscheuringen, etc., maar ook bij revalidatietrajecten. In veel gevallen bent u dus na een trauma zonder fractuur, of in een revalidatietraject na operatie of trauma bij een fysiotherapeut aan het goede adres.
Indien uw klachten langzaamaan en meer ‘spontaan’ zijn ontstaan, bent u in de meeste gevallen meer op uw plaats bij een osteopaat, omdat de klachten zich dan meestal op een plaats uiten wat niet de oorsprong van de klacht is.
Om een voorbeeld te geven: mobiliteitsbeperkingen van organen in en rond het bekken kunnen klachten geven bij het heiligbeen en lage rug. Deze klachten beginnen meestal heel geleidelijk en spelen in het begin af en toe op. Des te minder compensatie er na verloop van tijd in het gebied is, des te heviger de klachten zullen worden en des te langer ze aan zullen houden. Spierversterking of soepeler maken van de spieren zal in veel gevallen geen, of zeer tijdelijke resultaten geven, gezien de oorzaak van de klacht hier niet mee aangepakt wordt.
|