Home / Migraine
Migraine behandelen met Osteopathie
Een osteopaat ziet het lichaam als één geheel. Dat wil zeggen dat de pijn die ergens wordt gevoeld niet per se op die plek hoeft te ontstaan. Bij migraine wordt er naar een aantal aspecten binnen het lichaam gekeken.
Wat is het verschil tussen osteopathie en andere therapieën
Een osteopaat ziet het lichaam als één geheel. Dat wil zeggen dat de pijn die ergens wordt gevoeld niet per se op die plek hoeft te ontstaan. Bij migraine wordt er naar een aantal aspecten binnen het lichaam gekeken.
Met welke klachten kan ik terecht bij een osteopaat?
Osteopathie richt zich voornamelijk op het verhelpen van chronische klachten die maar niet over willen gaan. Ook is het raadzaam om bij “vage klachten” een afspraak te maken met een osteopaat. Hierbij moet u denken aan klachten zoals:
- Buikpijnen
- Stoelgang problemen
- Periodieke pijnklachten
- Hoofdpijnen
- Rugklachten
- Chronische vermoeidheid
- Stramme of pijnlijke ledematen in de rug, nek, schouder en heup
Osteopathie is erop gericht om klachten bij de kern op te lossen in plaats van het bestrijden van de symptomen. Het voordeel hiervan is dat wanneer een klacht is verholpen deze niet na een aantal weken terugkeert, waardoor u eindeloos aan het behandelen blijft.
Dankzij osteopathie zijn mijn klachten sterk verminderd
De bewezen werking van osteopathie
Er is onlangs (2011) een studie geweest naar de effectiviteit van osteopathie bij de behandeling van migraine.
42 vrouwelijke patiënten werden voor deze studie willekeurig onderverdeeld in 2 groepen. 21 patiënten werden geplaatst in de interventiegroep en 21 patiënten werden in de controlegroep geplaatst.
Er werden vragenlijsten ingevuld die betrekking hadden op de heftigheid en frequentie van de migraine, een algemene pijn-vragenlijst en een vragenlijst die betrekking heeft op de kwaliteit van leven. Deze vragenlijsten werden ingevuld voor het onderzoek en 6 maanden na de start van het onderzoek.
De interventiegroep kreeg 5 maal een osteopatisch consult van 50 minuten met een tussentijd van 2 weken en dus binnen een totaaltijd van 10 weken. De controlegroep kreeg geen osteopathie, manuele therapie, fysiotherapie, of andere ‘soortgelijke’ therapie tijdens deze periode. Beide groepen mochten hun voorgeschreven medicatie wel gebruiken indien nodig.
Aan het einde van de zes maanden gaf de interventiegroep aan dat de pijnintensiteit en de duur van een migraine-aanval significant gereduceerd was in verhouding met de 6 maanden daarvoor en in vergelijking met de controlegroep.
Deze studie heeft aangetoond dat een osteopatische interventie een gunstige bijdrage kan leveren bij migraine-klachten.
Uw osteopaat in Enschede
Bent u uw migraine klachten zat en zoekt u een oplossing die zowel op de korte termijn en op lange termijn werkt? Neem dan nu contact met mij op. Ik informeer u graag over de mogelijkheden. Dankzij een osteopatische behandeling in mijn praktijk in Enschede heb ik al veel patiënten van hun migraine af kunnen helpen. Wilt u direct antwoord op uw vraag? Stuur mij dan gerust een whatsapp bericht.
Hoe verloopt een osteopatisch lichamelijk onderzoek?
Gezien je als osteopaat iemand vrijwel altijd in zijn geheel onderzoekt verloopt een onderzoek bij bijna iedereen hetzelfde.
Als eerste begin ik een onderzoek in stand, waarbij iemand voor mij staat (met de rug naar mij toe) en ik ga kijken hoe iemand staat. Is er ergens een scheefstand/standsafwijking, zwelling, littekens, etc.
Daarna ga ik onderzoeken hoe gewrichten bewegen. Beweegt het aan de ene kant anders dan aan de andere kant? Ik kan hierbij vragen of iemand een keer naar voren wil buigen, een knie wil heffen, een arm bewegen etc.
Daarna mag iemand op de bank komen zitten en ga ik verder met de observatie en lichamelijk onderzoek.
Als laatste mag iemand op zijn rug komen liggen en vervolg ik de rest van het onderzoek. In ruglig zal ik ook de mobiliteit van de organen testen. Dit klinkt vaag voor veel mensen, maar het is eigenlijk heel logisch.
Alles heeft een bepaalde beweeglijkheid nodig in het lichaam om goed te kunnen functioneren, zo ook organen. Wanneer een orgaan niet zijn volledige beweeglijkheid heeft zal dit een invloed hebben op zijn omgeving en/of aanhechtingen. Veelal is dit de wervelkolom, of het bekken.
Op het einde van het onderzoek heb ik alle gewrichten en organen getest en zal ik aan de hand van deze uitkomsten bepalen wat ik ga behandelen.