Home / Slaapproblemen
Slaapproblemen behandelen met Osteopathie
Kunt u moeilijk inslapen, bent u s’ nachts vaak wakker of heeft u het gevoel dat u, wanneer u wakker wordt, amper hebt geslapen? Een slechte nachtrust kan je dagelijks functioneren erg beïnvloeden en kan op langere termijn zelfs zorgen voor geestelijke en lichamelijk problemen. Het vervelende aan slaapproblemen is dat de oorzaak vaak lastig te achterhalen is. De bekendste oorzaken van slaapproblemen zijn:
- Kijken naar tablets, televisie of smartphones voor het slapengaan
- Stress
- Een tekort aan daglicht
- Een slecht slaapritme
- Het nuttigen van cafeïne-rijke dranken na 16:00
Als na het oplossen van de bovenstaande problemen de klachten niet verdwijnen dan wordt er vaak (verslavende) slaapmedicatie voorgeschreven om de slaapproblemen te verhelpen. Hiermee worden echter alleen de symptomen bestreden en wordt het probleem niet bij de kern verholpen.
Slaapproblemen en osteopathie
Osteopathie is een behandelwijze die behandelt met het doel om balans in het lichaam terug te brengen. Dit wil zeggen dat een osteopaat op zoek gaat naar de oorzaak(en) leiden tot de klacht(en). De behandeltechnieken die een osteopaat toepast worden zijn erop gericht om de bloeddoorstroom en het zelfgenezend vermogen van het lichaam te stimuleren. Medicijnen of apparaten komen tijdens een behandeling niet aan bod.
Dankzij osteopathie zijn mijn klachten sterk verminderd
Cranio-sacrale osteopathie bij slaapproblemen
Een onderdeel van de behandeling van slaapproblemen die vaak wordt toegepast zijn cranio-sacrale technieken. Dit is een behandelwijze die via de schedel en het heiligbeen een balans kan brengen in het (onbewuste) zenuwstelsel en het hormonale systeem. Beide systemen regelen namelijk het slaap- waakritme. Daarnaast worden andere systemen in het lichaam onderzocht zoals de spijsvertering. De spijsvertering zorgt namelijk voor de aanmaak en opname van de benodigde hormonen.
In veel gevallen kan osteopathie slaapproblemen verhelpen of verbeteren en kan het gebruik van (verslavende) slaapmedicatie worden voorkomen.
Uw osteopaat in Enschede
Wilt u ervaren wat osteopathie mogelijk voor uw slaapklachten kan betekenen? Maak dan een afspraak via onze afsprakenmodule. Heeft u nog vragen? Stuur mij dan gerust een whatsapp bericht. Ik informeer u graag over de mogelijkheden.
Hoe verloopt een osteopatisch lichamelijk onderzoek?
Gezien je als osteopaat iemand vrijwel altijd in zijn geheel onderzoekt verloopt een onderzoek bij bijna iedereen hetzelfde.
Als eerste begin ik een onderzoek in stand, waarbij iemand voor mij staat (met de rug naar mij toe) en ik ga kijken hoe iemand staat. Is er ergens een scheefstand/standsafwijking, zwelling, littekens, etc.
Daarna ga ik onderzoeken hoe gewrichten bewegen. Beweegt het aan de ene kant anders dan aan de andere kant? Ik kan hierbij vragen of iemand een keer naar voren wil buigen, een knie wil heffen, een arm bewegen etc.
Daarna mag iemand op de bank komen zitten en ga ik verder met de observatie en lichamelijk onderzoek.
Als laatste mag iemand op zijn rug komen liggen en vervolg ik de rest van het onderzoek. In ruglig zal ik ook de mobiliteit van de organen testen. Dit klinkt vaag voor veel mensen, maar het is eigenlijk heel logisch.
Alles heeft een bepaalde beweeglijkheid nodig in het lichaam om goed te kunnen functioneren, zo ook organen. Wanneer een orgaan niet zijn volledige beweeglijkheid heeft zal dit een invloed hebben op zijn omgeving en/of aanhechtingen. Veelal is dit de wervelkolom, of het bekken.
Op het einde van het onderzoek heb ik alle gewrichten en organen getest en zal ik aan de hand van deze uitkomsten bepalen wat ik ga behandelen.